paprikaA paprika őshazája Brazília és a tőle északra terülő Dél-amerikai államok. Európába Amerika felfedezése után került és Spanyolországon keresztül igen gyorsan elteljed. Az első említés a paprikáról 1494-ből Chancától, Kolombus kísérőjétől való.

A paprika melegigényes növény. Kedvező fejlődéséhez 22 C körüli hőmérséklet szükséges. Természetesen a növény korától és környezeti tényezőktől függően a hőigény nagymértékben változik. Így pl. csírázáshoz vagy tűzdelés után 22 C-nál magasabb, szikleveles állapotban annál alacsonyabb hőmérsékletet igényel. Erős fényben magasabb a növény hőigénye, mint gyenge fényben. A túl magas hőmérséklet hatására a fejlődés lelassul, és a termesztési idő megnyúlhat. Ilyenkor a terméskötődés is gyakran elmarad. A védekezés legjobb módja a paprikák edzetése, vagyis a fiatal növények fokozatos hozzászoktatása a szabadföldi, mostohább viszonyokhoz. A fényben szegény hónapokban a paprika nemcsak új termést nem fejleszt, hanem az előzőleg képződött bimbókat is elrúgja. Napi 6 órás megvilágításban a paprika már egyáltalán nem virágzik. Az étkezési- és fűszerpaprika vízigénye nem egyforma. Az utóbbi öntözés nélkül is elfogadható termést ad.